Op 24 november 2022 organiseerde Pierres& Marbres de Wallonie in de Antwerpse ’Room with a Zoo’ een symposium met focus op een aantal specifieke aspecten van het containerbegrip duurzaamheid.
Duurzaamheid meten
Carolin Spirinckx, Project Manager duurzaamheidsevaluaties binnen bebouwde omgeving VITO/EnergyVille gaf tijdens haar lezing een duidelijk overzicht van de verschillende methodes om milieuprestaties van bouwproducten en gebouwen te beoordelen. Daarbij kwam niet alleen de EU wetgeving, het levenscyclus denken en de LCA als belangrijke tool aan bod. Ook het gebruik en de interpretatie van TOTEM werden ruimschoots belicht. De volledige presentatie kan u hier downloaden.
Microklimaat
Vervolgens nam landschapsarchitect Bas Smets het publiek mee op reis langs projecten in Londen, Parijs en Brussel. Vertrekkende vanuit de logica van de natuur, bedenkt hij steeds nieuwe manieren om micoklimaten te creëren die alle vormen van leven ten goede komen. Bij het maken van deze nieuwe sferen gebruikt hij zoveel mogelijk lokale materialen.
Inspirerende gedachtenwisseling
Tijdens het tweede gedeelte van het symposium werd het podium ingenomen door verschillende actoren uit de bouwketen. Martine Breynaert Purchase Manager Willemen Infra, Yves Lambert, Sr Project Manager BPI Real Estate, Robin Engels Architect, Wim Nelis, Voorzitter Federatie Aannemers van Natuursteenbewerking, Andy Malengier, Landschaps-architect en Stijn Renier, CEO Carrières de La Préalle, gingen samen met moderator Eddie Groenwals dieper in op diverse praktische duurzaamheidsvraagstukken. Aangeroerde topics waren onder andere de problematiek van duurzaam aankopen, de integratie van lokale materialen in onze bebouwde omgeving en de vergelijking tussen Belgische natuursteen en andere bouwmaterialen.